Soppa

Nedan har vi valt ut tre favoritrecept på soppor. Recepten kommer att bytas ut allteftersom vi upptäcker nya favoriter som vi vill dela med oss av. Ännu fler recept på goda soppor hittar du på vår Vinkockens blogg. 

Blomkålssoppa med persilja

Det här är en soppa som går fort att laga i ordning, bidrar med många smaker och som barnen älskar. Till och med de som inte äter blomkål annars säger att det här är deras favoritsoppa. Vill man kan man byta ut eller blanda blomkålen med broccoli. Du kan själv välja vad du vill ha för riven ost, eller så klickar du i en färskost, typ crème bonjour där du kan välja favoritsmak.

blomkalssoppa-vinkocken-01 blomkalssoppa-vinkocken-02

Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
ca 1 liter hönsbuljong
1 dl hackad persilja
1 dl riven ost
salt
svartpeppar
knaperstekt bacon (om man vill)

Tillagning:
Dela blomkålen och koka det i buljongen tills det är mjukt, ca fem minuter. Tillsätt hackad persilja och rör om. Mixa blomkål, persilja och lite av buljongen. Häll över i kastrull och späd ytterligare med buljong tills den får en bra konsistens. Värm och rör ner osten tillsammans med salt och peppar. Jättegott att knapersteka bacon som du sedan strör i tallriken när du ska äta soppan. Jag väljer att inte tillsätta mer salt, då det finns både i buljongtärningen och tillsätter man bacon är det också ganska salt. Soppan får ändå en väldigt god smak av persilja och blomkål. Till soppan gör jag i ordning ostsmörgåsar.

Tips: Byt ut buljongtärningen och hoppa över bacon så har du en helt vegetarisk rätt.

Lax- och räksoppa med parmesan

Lax- och räksoppa med parmesan och grönsaker, där jag använde räkskal för att göra basen till soppan. Smaken blev jättegod, och till och med sonen på åtta ville ha mer. Här har jag valt att lägga räkor och lax som tillbehör som man lägger i botten av tallriken och sedan slår över soppa. Likaså parmesanosten rivs på ovanpå så man kan välja själv hur mycket man vill ha. Här kan man också byta ut och använda sig av de sorters fisk och skaldjur som man själv vill, tycker om och har hemma. Om man vill är det också gott att servera soppan med en klick aioli.

lax-raksoppa-vinkocken-01 lax-raksoppa-vinkocken-02

Ingredienser:
Soppbasen
räkskal efter ½ kg räkor
1 lök
1 vitlöksklyfta
några kvistar timjan eller annan ört
2 msk tomatpuré
1 skvätt vitt vin
vatten = det ska totalt bli 5 dl fond

lax, fisk, räkor, kräftstjärtar efter eget val
grönsaker efter eget val
2-2 dl grädde
salt
peppar
riven parmesan

lax-raksoppa-vinkocken-03

Tillagning:
Börja med att steka räkskalen tillsammans med , krydda, lök och vitlök i en kastrull. Häll därefter på vin och vatten och låt allt stå och småputtra 20 minuter. Häll av skalen och mät upp att du får 5 dl, fyll på med vatten annars så det blir så mycket. Koka grönsaker som går att koka med i soppbasen, förbered fisk och skaldjur. Jag stekte min lax med citronpeppar och tärnade den sedan då den var färdig för att lägga i botten på varje tallrik. Ställ därefter fram med räkor till varje tallrik och fyll på soppan och avsluta med parmesan. Det här är en perfekt soppa att variera i oändlighet.

Grön ärtsoppa

Snabblagad och mycket god soppa, ett recept som jag fått av en nära vän. Jag var först lite tveksam till att göra soppa på gröna ärtor som jag inte alls gillar, men efter att ha blivit bjuden på soppan testar jag att göra den hemma för att se om resten av familjen gillar det. Till soppan serverar jag ett nybakat morotsbröd som lagas enkelt i långpannan.

gron-artsoppa-vinkocken-01 gron-artsoppa-vinkocken-02

Ingredienser:
500 g frysta ärtor
1 st gul lök
7 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde

gron-artsoppa-vinkocken-03 gron-artsoppa-vinkocken-04

Tillagning:
Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Lägg i de frysta ärtorna och löken. Låt det koka under lock ca 5 min. Mixa soppan och tillsätt grädde. Låt det koka upp.