Nedan har vi valt ut sju favoritrecept på efterrätter, ett för varje dag om man vill. Dessa passar både till vardags och till fest. Fick du mersmak och vill ha tips på fler recept? Besök då gärna Vinkockens blogg där hittar du ett helt arkiv fyllt med godsaker.
Punschrullar – dammsugare
Hemma hos oss är dessa en favorit, dessa små läckerbitar. Dammsugare eller punschrullar som de också heter. Även jag som liten valde denna mumsbit när vi var på café (och prinsesstårta, så barnen har samma favoriter som mig). Vad vi även tycker är roligt är att punschrullens dag är den 7.e mars, samma dag som sonen fyller år. Dessa har vi gjort på ett enkelt sätt genom att använda färdigt tårtlock för just prinsesstårta, då behöver man inte kavla marsipan. Det färdiga tårtlocket finns ju även i flera färger (grön, rosa och vit) så då kan man även på så sätt variera sina rullar, både i färg och sen även i storlek. Vill man kan man ju även försöka färga marsipan i andra färger.
Ingredienser:
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
4 dl smulor från sockerkaka eller småkakor
arraksessens eller punsch
200 g marsipan
2 msk florsocker
100 g choklad
Tillagning:
Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst, smula kakorna och blanda i det i smörblandningen. Blanda väl och smaka sedan av med arrak eller punsch. Forma till två runda längder och låt dem stå kallt en stund. Kavla ut marsipan och sikta över florsocker rulla in längderna i marsipan (eller gör det enkelt för dig och köp färdigkavlat tårtlock. Skär dem i 4 cm breda bitar, smält choklad och doppa ändarna i den.
Chokladmuffins
Jag är igång och bakar så då passar jag även på att göra en laddning med chokladmuffins så vi kan lägga lite fikabröd i frysen. Jag har bakchoklad hemma så jag hackar ner lite choklad i dem för att få dem riktigt härligt fyllda med choklad. Jag tror även att det skulle vara jättegott att ha hallon även i dessa.
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g hackad mörk bakchoklad
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält matfettet i en kastrull och låt den svalna lite. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver. Häll ner mjölblandningen i ägg och sockret. Vänd till sist ner matfettet. Ställ cirka 15 muffinsformarna på en plåt. Fyll dem till 3/4 med smet. Grädda muffinsen i cirka 10 minuter långt ner i ugnen. Låt muffinsen svalna i formarna. Garnera med lite florsocker precis innan du ska servera dem.
Rulltårta med vit choklad, hallon och björnbär
Vi har egna björnbär på tomten och därför är det roligt att även använda dem i bakningen. Här är en rulltårta med många smaker, och det blandar sig på ett väldigt trevligt sätt.
Ingredienser:
3 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
½ dl strösocker
2 dl rostad flagad mandel
Fyllning:
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
300 g björnbär och hallon
Tillagning:
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet. Bred ut smeten i ett jämnt lager på bakplåtspapperet och grädda i 250 grader max 5 minuter. Strö socker och mandel på ett bakplåtspapper, stjälp upp kakan på papperet och dra av papperet. Om det är svårt att få kakan att släppa, pensla lite kallt vatten på papperet. Lägg chokladen i ett vattenbad eller kör den försiktigt i micron på låg effekt. Smält chokladen försiktigt. Ta chokladen från värmen så fort den har smält. Häll grädde i skålen och vispa choklad och grädde tjock. Vänd ner björnbär och hallon. Bred fyllningen i ett jämnt lager på kakan. Rulla ihop och rulla samtidigt in mandel och socker runt om rulltårtan. Grädden smälter när den är varm så jag tog tipset att rulla ihop den först och låta den svalna, rulla ut den och bred på fyllningen och sedan rulla ihop den igen. Jag passade då på att rulla in lite extra flagad mandel.
Kladdkaka After Eight
Kladdkaka, en enkel, god och återkommande favorit hemma hos oss. Du kan äta den naturell utan smak tillsatt, det går bra att mosa i banan, lägga hallon i formen eller som vi gjort här, lagt ut After Eight ovanpå innan den gräddas. Till kakan serverar jag lite vispad grädde.
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smält smör
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
½ krm salt
ca 10 rutor After Eight
Tillagning:
Börja med att knäcka äggen i en bunke, tillsätt socker och vaniljsocker och vispa ordentligt. Måtta upp margarin och smält försiktigt på spisen, bryt ner blockchoklad och låt det smälta tillsammans. Vispa i mjöl och salt i ägg och sockerblandningen, när det är en jämn och fin smet häller du på det smälta smöret med choklad. (Använder du kakao i stället så blandar du i det tillsammans med vetemjöl och salt). Passa på att pensla formen med lite smör också så att kakan inte fastnar i formen. Avslutningsvis lägger jag ut After Eight rutor i ett dekorativt mönster. Ugnen sätter jag på 150 grader. Ställ formen långt ner i ugnen och klockan på ca 30 minuter, titta och känn efter försiktigt med en provnål om den är färdig. Den ska vara kladdig fortfarande, men ändå hålla ihop.
Jordgubbsrulle
En underbart god tårta som jag dekorerar med jordgubbar och citronmelissblad. Den här kommer vi definitivt att göra fler gånger, då det snabbt och enkelt går att få fram en trevlig bjudningstårta om någon fyller år eller om det är något som vi vill fira.
Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
knappt 1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
vispad grädde
jordgubbar
citronmeliss
Tillagning:
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt, tillsätt vetemjöl, bakpulver och potatismjöl. Klä en djupare plåt med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i ugnen ca 10 min. Strö ut socker på bänken eller på ett nytt bakplåtspapper och stjälp upp plåten över sockret. Låt svalna lite. Vispa under tiden grädde. Blanda i hälften av jordgubbar skurna i mindre bitar och bred över rulltårtan. Rulla ihop till en rulle. Bred över vispad grädde. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.
Enkla vaniljbullar
Vaniljbullar, sockerbullar eller solskensbullar som de också kallas är jättegoda, och man kan göra dem både enkelt eller avancerat och då också koka egen vaniljsås att fylla dem med. Idag bakar jag med sonen så då väljer jag ett enklare recept. Sockerbullar är lite roliga att äta, då man kan tävla om vem som lyckas äta den utan att få socker runt munnen och inte heller slicka sig runt munnen medan man äter. Av det här receptet blir det 24 bullar.
Ingredienser:
1 pkt jäst, helst för söta degar
100 gr margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl vaniljkräm eller marsánkräm
Pensling:
1 ägg
Garnering:
50 gr smält smör eller margarin
1,5 dl strösocker
Tillagning:
Värm ugnen till 250 grader. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, socker eller sirap och kardemumma. Tillsätt 2/3 av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna, jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek. Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig. Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter. Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av bullen och fyll med kräm. (Har du ingen sprits lägger du i vaniljkrämen med en sked). Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält margarin och doppas i strösocker.
Enkel cheesecake
Snabb och enkel cheesecake som vem som helst kan göra. Den här går att variera med olika smaksättningar i kakan eller med olika toppingar. Man kan göra dom i vilka formar eller glas eller ringar som helst. En favorit är att ha mjuk citrongelé ovanpå. Då kan det vara bra att frysa den lite först så att gelén lägger sig ovanpå. Den här räcker för ca 6 portioner. Botten består av digestivekex som man blandar med lite lite osaltat smör och trycker ut i botten på det man ska ha som form eller flera mindre formar.
Ingredienser:
Digestivekex
osaltat smör
200 g Philadelphia
75 g socker
2 ägg
1 ½ gelatinblad
200 g vit choklad
150 g grädde
Tillagning:
Blanda ihop Philadelphia och socker och ta i lite ägg i taget. (annars kan smeten spricka). Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5-10 min. Smält gelatin och rör försiktigt ner det i smeten.
Smält den vita chokladen så den är varm när du känner på den, det ska var varm och inte bara ljummen. Vispa snabbt ner chokladen i smeten, allt ska vara blankt och slätt. Vispa grädde, den ska vara lätt vispad och blanda i smeten. Fyll upp i glas eller den form man vill ha kakan i och kyl ner den. Om man ska ha på gelé är det bra att frysa in kakan så att den är riktigt kall när gelén hälls på så att kakan inte smälter.