Vegetariskt

Alla goda ting är tre

Därför har vi valt att presentera tre utmärkta, vegetariska alternativ som passar både som tillbehör och som fristående rätter.  Är du sugen på mer vegetarisk inspiration är du välkommen att kika in på Vinkockens blogg.

Parmesanrostad blomkål

Ett perfekt tillbehör som passar till många olika saker, men även att kunna äta som den är.  Här lägger jag bara buketterna på en plåt, lägger det tillsammans med hela vitlöksklyftor (oskalade) och skivad lök, kryddar och häller på lite olivolja. När det är tio minuter kvar på tiden i ugnen, så strör jag riven parmesan över. Det här kommer vi definitivt att göra fler gånger, och äta till både kött och fisk. Perfekt att det tar nästan lika lång tid att förbereda som det gör att grilla köttet. Här kan man också förbereda så det bara är att ställa in plåten i ugnen.

blomkal-vinkocken-03 blomkal-vinkocken-01

Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 gul lök, skivad
färsk timjan
5 vitlöksklyftor med skal
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1–2 dl färskriven parmesan

blomkal-vinkocken-04 blomkal-vinkocken-02

Tillagning:
Skär blomkålen i små buketter. Sprid ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lök, timjankvistar, vitlöksklyftor, peppar och salt. Ringla över olivolja. Sätt in i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills blomkålen nästan mjuknat. Rör om då och då under tiden. Strö över parmesan och ställ in i ugnen ytterligare 10–12 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk.

Rödkålssallad

Till julbordet i år valde jag att göra en rödkålssallad, dels för att få in lite grönsaker på bordet och sedan även introducera något nytt. Den här salladen ska helst förberedas precis före servering så man kan skiva och göra klart så det bara är att blanda ihop allt. på salladen slås en vinägrett gjord på clementinsaft, dijonsenap och olivolja. Även nötterna som strös ovanpå är valfritt. Då det finns så mycket annat att välja på så strör jag det på även om inte alla hos oss kan äta den.

rodkalsallad-vinkocken-01

Ingredienser:
200 g rödkål, strimlad
1 rött äpple
½ påse babyspenat
1 granatäpple, kärnorna
1 dl valnötter, hackade
1 clementin, saften
1 msk dijon
2 msk olivolja

Tillagning:
Strimla rödkålen, tärna äpplet, ta ur kärnorna ur granatäpplet, blanda tillsammans med spenaten. Blanda vinegretten och slå den över salladen och vänd om försiktigt, avsluta med att strö över nötter.

Råstekt potatis

Maken grillar och gör råstekt potatis till middag. Jättegott! Här kan man välja själv vilket format man vill ha på potatisen, riven, i tunna stavar eller som här i slantar. Potatisen stekt sedan i smör, olja och vitlök tillsammans med lite kryddor. Man kan steka den helt färdig i ugn. 

raatekt-potatis-vinkocken-01 raatekt-potatis-vinkocken-03 

Ingredienser:
12 medelstora fasta potatisar
1-2 klyftor vitlök
½ dl olivolja
3 msk smör
1 krm timjan
1 krm rosmarin 

Tillagning:
Skala potatisarna. Skiva dem tunt och lägg i ett durkslag eller bunke  med lite vatten så de inte blir bruna i färgen. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform ca 25×30 cm med höga kanter. Värm en stekpanna och bryn en näve potatisskivor i taget i ½ msk smör och ½ msk olivolja tillsammans med pressad vitlök. Lägg efterhand över i ugnsformen. När du brynt all potatis så tillsätter du salt, peppar, rosmarin och timjan och blandar om. Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i ca 30 minuter tills de är mjuka.