Pasta & Pizza

Nedan har vi valt ut tre favoritrecept på pasta och pizza. Recepten kommer att bytas ut allteftersom vi upptäcker nya favoriter som vi vill dela med oss av. Ännu fler recept på pasta och pizzarätter hittar du på Vinkockens blogg.

Blomkålspizza

Pizza med blomkålsbotten, både glutenfritt, LCHF-anpassat och jättegott. På pizzan har vi blandat flera olika goda favoriter. En välfylld korg med kantareller från helgens tur till stugan, blev första ingrediensen att lägga på pizzan, sen tog vi tillbehör som passade ihop med svampen. Pizzan blev då toppad med smörstekta kantareller, getost, spenat och bacon. En kombination som verkligen ledde till ett toppresultat. Det bästa med pizza är ju att här kan man välja själv sina favoriter.

blomkalspizza-vinkocken-01 blomkalspizza-vinkocken-02

Ingredienser:
1 blomkålshuvud
2 ägg
1-1½ dl riven ost
salt
peppar

valfri topping, vi valde:
2 dl smörstekta kantareller
1 pkt getost
spenat
1 pkt bacon
1 dl riven ost

 blomkalspizza-vinkocken-03 blomkalspizza-vinkocken-04

Tillagning:
Börja med att riv blomkålen, blanda med ägg, ost och krydda med salt och peppar. Platta ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader 10-15 minuter tills den får en fin färg. Bred på tomatsås och toppa med fyllning. Grädda ytterligare 10 minuter. När den fått fin färg, ta ut och lägg på spenat och getost.

Kantarell- och ricottafylld ravioli

Hemmagjord pasta, rena rama lyxen. Här har jag också varit ute i skogen och plockat kantareller och höstkantareller, svampen steker jag med lite vitlök och schalottenlök och blandar den sedan med ricotta. blandningen fyller raviolin med. Lite tidskrävande mat, men definitivt mödan värt. Vi äter raviolin med sockerärtor, stekt sidfläsk och skirat smör med salvia i.

 kantarell-ricotta-ravioli-vinkocken-01 kantarell-ricotta-ravioli-vinkocken-06 

Ingredienser:
2 krm salt
1 msk olivolja
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl special
1 ½ dl durumvetemjöl
1/2 dl polenta att lägga pastan på

Tillbehör:
150 g haricots verts/sockerärtor
finriven parmesanost
80 g tunt skivad pancetta/sidfläsk

Fyllning:
½ tsk salt
1 msk smör
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
200 g skogschampinjoner
200 g ricottaost
1/2 dl riven parmesanost
1 krm nymald svartpeppar
30 g torkad karljohanssvamp eller 250 g färsk
1 uppvispat ägg till utbakning

Servering:
100 g smör
Ca 10 salviablad

kantarell-ricotta-ravioli-vinkocken-02 kantarell-ricotta-ravioli-vinkocken-04  

Tillagning:
Blanda samman alla ingredienser till degen. Ta upp den smuliga degen och knåda den smidig på arbetsbänken. Täck med plast. Låt vila ca 30 min. Börja därefter med fyllningen. Jag använde mig av färska trattkantareller som jag precis plockat, förvällda och lätt saltade. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp, lök och vitlök i smör ca 10 min. Strö på salt. Blanda ricotta med parmesanost och peppar. Blanda ner svamp och lökfräs. Dela degen i fyra delar. Kavla ut en del i taget, för hand eller i pastamaskin, till en ca 1 mm tjock och ca 10 cm bred remsa. 

Jag har en ravioliskärare som skär jämna fina rutor, som jag sedan placerar en matsked fyllning på, pensla med ägg runt om och lägger en likadan ruta över och trycker till kanterna lite lätt så de är väl sammanfogade. Var noga med att pressa ut eventuell luft när raviolin tillsluts. Har man ingen ravioliskärare går det lika bra med en sporre, eller en pizzaskärare. Strö polenta på en bricka för att inte pastan ska klibba fast(jag hade ingen hemma så strödde lite majsmjöl på brickan istället). Låt den stå luftigt i rumstemperatur. I kylskåp blir degen klibbig. Täck i så fall med hushållspapper som suger upp fukten.Gör i ordning smöret, genom att smälta smöret och låt det stå kvar på medelvärme tills det blivit ljusbrunt.

Lägg i salviabladen. Bryn pancetta eller fläsk knaprig i en stekpanna. Koka pastan i saltat vatten 2–3 min. Ta upp raviolin med hålslev och lägg på varma tallrikar, det är enkelt att se när de börjar bli klara för då flyter de upp. Storleken på raviolin, kan dock göra att de kan behöva koka en minut extra.. Servera med brynt salviasmör, pancetta, haricots verts eller sockerärtor och riven parmesanost.

Pizza med prosciutto, ruccola och parmesan

Hemlagad pizza med prosciutto, ruccola och parmesan – en favorit bland pizzorna. Vi gör den mitt i veckan, så vi ”fuskar” och har köpt pizzadeg och tomatsås. För att det ska passa alla smaker gör vi även ett hörn som är som en Hawaiipizza med vanlig rökt skinka och ananas. En välsmakande rätt, där man gärna kan ha mycket parmesan, ringla på lite olivolja och sedan köra ett par varv med svartpepparkvarnen.

pizza-permesan-vinkocken-02 pizza-permesan-vinkocken-01 

Ingredienser:
pizzadeg
tomatsås
prosciutto
ruccola
parmesan
olivolja
svartpeppar

Tillagning:
Här följer vi tiden på förpackningen för degen, likaså när det gäller ugnstemperaturen. Vi gräddar pizzan med tomatsås och ost, (förutom lilla delen med skinka och ananas), sedan strör vi på prosciutto, ruccola och parmesan när den är färdiggräddad och avslutar med ett par varv med pepparkvarnen. Definitivt en återkommande variant hemma hos oss. En pizza som fungerar lika bra till vardags som lite festligare på helgen.