Kyckling & Fågel

Kyckling och Fågel

Nedan har vi valt ut tre favoritrecept på kyckling- och fågelrätter. Recepten kommer att bytas ut allteftersom vi upptäcker nya favoriter som vi vill dela med oss av. Ännu fler recept som innehåller kyckling och fågel hittar du på Vinkockens blogg.

Grillade kycklingben

Kyckling är en återkommande favorit hemma hos oss, tillagad på många olika sätt. Idag blev det kycklingklubbor, marinerade hela dagen. Dessa grillas sedan i ugn och serveras med en Caesarsallad. 

kycklingben-vinkocken-01 kycklingben-vinkocken-02 

Ingredienser:
Kycklingklubbor eller kycklingben. (marinaden räcker för ca 800 g-1 kg)
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk tomatpuré
1 msk soja
1 msk sambal oelek
1½ msk flytande honung
2 krm nymald svartpeppar

Tillagning:
Blanda alla ingredienser och låt kycklingen ligga och marinera, antingen i dubbla plastpåsar eller i en bunke. Helst över natten eller så lång tid som möjligt men en timme räcker gott och väl. Under grillningen kan du passa på att pensla på mer marinad lite då och då. Ugn 150 grader. Grilltid ca 60 minuter. Kolla i den att de är färdiga eller sätt en termometer för att ha lite kontroll på att de är riktigt färdiga. (82 grader närmast benet.)

Texaskyckling med potatis och tomatsallad

Jättegod kyckling, marinerad i samma kryddblandning som när man gör egen tacokrydda, ketchup och soja. Ugnsbakad färskpotatis och en sallad med tomater och avokado. En tiopoängare om man frågar mig, nästa gång ska jag grilla kycklingen istället för att steka den. Jag skar potatisen i mindre tärningar för att den skulle bli färdig fortare. Annars gör man klyftor, men då behöver man nästa öka tiden i ugnen till den dubbla. Grillar du kycklingen så börjar du med att lägga spett i vatten, så de hinner dra åt sig.

 texaskyckling-vinkocken-01 texaskyckling-vinkocken-02 

Ingredienser:
900 g potatis
olivolja
flingsalt
600 g kycklingfilé

Texasmarinad:
½ dl japansk soja
2 msk ketchup
½ tsk salt
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk torkad oregano
½ tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 msk ketchup
1 msk olja
½ msk japansk soja

Tomatsallad:
3 tomater
1 avokado
½ rödlök
½ kruka persilja
gräddfil

Tillagning:
Sätt ugnen på 250 grader, klyfta (eller tärna potatisen), ringla olivolja över och strö flingsalt ovanpå. Tillaga den mitt i ugnen 25-30 minuter. Blanda alla ingredienser till marinaden, tärna kycklingen och blanda ner den i marinaden. Trä på dem på spetten. Grilla spetten runt om eller lägg dem i en ugnsform och tillaga i övre delen av ugnen 10-15 minuter, eller tills kycklingen är klar. Vänd spetten efter halva tiden. (vi stekte vår kyckling och det gick också bra). Finhacka tomaterna, rödlöken och avokadon. Blanda i en skål och strö över persilja. Jag låter avokadokärnan ligga kvar, för att förhindra att den missfärgar sig. Blanda ketchup, olja och soja och pensla över de nygräddade spetten precis före servering. Servera kycklingen med potatisen, tomatsalladen och en klick gräddfil.

Snabblagad Quesadilla med kalkon

Vi har tortillabröd kvar sedan tidigare tacos middag, så jag fyller dem med kalkon, paprika och ost och steker dem i lite olja. Ett perfekt och snabblagat sätt att ta vara på rester och snabbt få fram lite lunch. Här kan man välja att fylla dem med det man har hemma och det man själv tycker om, så kan man på ett effektivt sätt ta vara på sina rester. (Eller tillaga det som en middags/lunchrätt precis som det är. Till lunch är vi två som äter, så det här blir då ett recept för två personer.

quesadilla-kalkon-vinkocken-01 quesadilla-kalkon-vinkocken-02 

Ingredienser:
4 tortillabröd
2 msk philadelphiaost eller annan soft spread
6 skivor kalkon
½ dl riven ost
½ paprika
olja att steka i

quesadilla-kalkon-vinkocken-03 quesadilla-kalkon-vinkocken-04 

Tillagning:
Bred Philadelphiaost på tortillabröden, strimla paprika och strö över, placera kalkonskivorna ovanpå och avsluta med riven ost. Lägg på det andra tortillabrödet. Stek i lite olja, tryck till tortillan så den smälter ihop i osten. Servera i skurna fjärdedelar till blandad sallad.