Kött

Kött sju dagar i veckan

Nedan har vi valt ut sju favoritrecept på kötträtter. Är du en riktig köttälskare kan du laga en rätt per dag, annars sitter en eller två rätter i veckan fint. Recepten kommer att bytas ut allteftersom vi upptäcker nya maträtter som vi vill dela med oss av. Ännu fler recept på kötträtter hittar du på Vinkockens blogg.

Beer can Burger

En favorit hemma hos oss, beer can burgers. Där du själv kan fylla dem med vad du vill, och du kan även ha vilka tillbehör du önskar till din mat. Här har jag tagit champinjoner, lök, vitlök och lite örter och stekt tillsammans. Sen har jag skurit fetaost i små tärningar och blandat med grönsaksblandningen. Gott ovanpå sen är att ta ett kryddsmör och låta det smälta ovanpå direkt efter att den kommer från grillen. 

beer-can-burger-vinkocken-01 beer-can-burger-vinkocken-03 

Ingredienser:
(Två personer middag och två matlådor, totalt sex burgare)

800 g köttfärs
salt
peppar

Fyllning och topping:
2 pkt bacon
8 skivor ost
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
örter
5-6 champinjoner
1 pkt fetaost
ev. kryddor

Alternativa fyllningar:
Din favoritost
Svamp
Lök, vitlök – Grovt hackad
Rostad lök
Paprika
Tomat, färsk eller soltorkade
Bacon – man kan inte ha för mycket bacon!
Rostbiff
Chili /Jalapénios
Grillsås
Här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser, och våga prova att kombinera smaker. Jag har gjort med kantareller, dem var verkligen fantastiska i smaken tillsammans med timjan.

beer-can-burger-vinkocken-06 beer-can-burger-vinkocken-05 

Tillagning:

Jag börjar med att blanda färsen med lite salt och svartpeppar. Sedan tar jag och delar upp den i lika stora bitar så det blir jämnare att grilla dem sen. Jag har tagit ett glas som smalnar av lite ner till och så bygger jag på köttfärsen, eller gör en stor köttbulle som jag trycker ner glaset i. Därefter lindar jag två remsor bacon runt varje. Tidigare har jag stekt lök, svamp, paprika och blandat med fetaost så det bara är att fylla burgaren. Här brukar jag ta lite av det jag har hemma och sen även lite beroende på vem som ska äta. Sen tar jag bacon om jag har kvar och lägger över och avslutar med ett lock av ost, enklast tycker jag är att köpa färdigskivad så är det en och samma skiva som ligger ovanpå. Burgarna grillas sedan på låg temperatur i 20-30 minuter. Det är svårt att se om den är helt färdig, så skär försiktigt eller låt den vara lite rosa, bara det är nöt så är det inga problem.

Stekt fläsk med löksås (LCHF)

Fläsk med löksås, en av mina favoriter. Enkelt att göra! Här äter vi den tillsammans med lite stekt vitkål för att den ska anpassas till vår LCHF. För att det inte ska bli för lite sås, har jag även passat på att dubbla receptet på sås. Äter man inte LCHF, kan man servera kokt potatis till istället för vitkålen,eller varför inte äta fläsket och såsen som de är. Gott att servera till är lite lingon, lingonsylt eller varför inte steka äppelbitar till, (äpplen om man inte äter LCHF).

stekt-flask-loksas-vinkocken-01 stekt-flask-loksas-vinkocken-03 

Ingredienser:
1 stor lök
smör
salt
peppar
3 dl grädde>
sidfläsk
vitkål
ev. lingon

Tillagning:

Skiva löken så tunn som du vill ha den, jag använde mandolinen för att få lika tjocka skivor. Stek dem i lite smör utan att de tar färg i ca 5 minuter. Salta och peppra. Häll på grädde och låt sedan löken puttra på lite låg värme i ca 20 minuter. Det kan behövas lite mer grädde om såsen blir för tjock, häll på lite i taget. Under tiden steker jag vitkålen i lite smör i en annan stekpanna och sidfläsket, som jag lagt ut på bakplåtspapper kör jag i ugnen på 200 grader ca 20-25 minuter på dem också.

stekt-flask-loksas-vinkocken-04 stekt-flask-loksas-vinkocken-02

Färsbiffar med fetaost

Fetaostbiffar: snabblagade, supergoda och definitivt något vi kommer att göra igen. Här kan man också passa på att använda andra olika smaksättningar för att variera. Till fetaostbiffen har jag gjort i ordningen tomatsalsa med koriander, chili och lime. Såsen till är grädde som jag har vispat ur pannan med, så en enkel skysås.

fetabiff-vinkocken-01 fetabiff-vinkocken-02 

Ingredienser:
500 g nötfärs (eller blandfärs, fläskfärs)
ca 100 g fetaost
1 ägg
1 dl grädde
några kvistar persilja
oregano
salt
peppar
25 g smör

Tillagning:
Smula fetaost med en gaffel. Blanda fetaost, kött, ägg, grädde och kryddor i en bunke. Forma till 4 stora biffar och stek i smör i några minuter på båda sidorna tills de är färdiga.

fetabiff-vinkocken-03 fetabiff-vinkocken-04 

Pappas italienska köttfärssås

Ibland brukar pappa säga, ”jag kan fixa köttfärssås idag”, och det gör han med bravur. En jättegod sås som alla i familjen älskar. I den har han bara lök, vitlök, köttfärs, tomatpuré och passerade eller finkrossade tomater och kryddor. Till såsen serverar vi spaghetti, nyriven parmesan och grönsaker.

 pappas-italienska-kottfarssas-vinkocken-01 pappas-italienska-kottfarssas-vinkocken-03

Ingredienser:
800 g nötfärs
1-2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
tomatpuré
finkrossad tomat
salt
peppar
olja att steka i

pappas-italienska-kottfarssas-vinkocken-02 pappas-italienska-kottfarssas-vinkocken-04 

Tillagning:
Börja med att stek lök och vitlök i lite olja och lägg sedan ner köttfärsen. Bryn allt ihop och häll därefter i tomatpuré. Låt allt puttra en stund innan du häller på passerade eller krossade tomater.

 

Färsspett med vita bönor i pesto

Det här passade vår lilla finsmakare hemma, ett önskemål om att äta det en gång till uttalades direkt vid matbordet och han ville gärna vara med och laga. Vi valde att göra den utan att sätta i grillspett, men det kan man göra för att få det lite festligare. 

 farsspett-vita-bonor-pesto-vinkocken-01 farsspett-vita-bonor-pesto-vinkocken-02

Ingredienser:
4 dl bulgur
500 g nötfärs
2 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
olivolja till stekning
1 dl pesto
2 brk vita bönor
20 g babyspenat
3 tomater
½ d grovhackad

fetabiff-vinkocken-01  

Tillagning:
Gör i ordning bulgur enligt förpackningen. Blanda ihop nötfärsen med spiskummin, salt och pressad vitlök. Forma till små järpar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Jag tog grillpannan. Stek runt om på järparna i ca 5 minuter och trä dem på spett om du vill. Blanda ihop de vita bönorna med pesto och vänd runt dem i spenaten. Jag blandar hellre spenaten med tomaterna som jag sedan hackar persiljan och strör på. Till maten ställer jag fram vitlöksås och en röd tomatsås av mildare slag.

 

Italiensk pasta med salsiccia

En pasta med många smaker; kryddig korv, fänkål, fetaost och oregano. En härlig blandning av det vi tycker är gott och som alla åt med god aptit. Det här kommer vi att laga fler gånger eller i alla fall varianter av det här receptet.

 italiensk-pasta-vinkocken-01 italiensk-pasta-vinkocken-03 

Ingredienser:
4 port pasta
1 gul lök
1 fänkål
500 g salsiccia
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
400 g krossad tomat
1½ dl vatten
½ tärning kycklingbuljong
1 tsk flytande honung
½ kruka oregano
1 bit mozzarella

italiensk-pasta-vinkocken-02 italiensk-pasta-vinkocken-04  

Tillagning:
Koka pastan enligt förpackningen. Finhacka lök och strimla fänkål och skär korven i små bitar. Stek korv, fänkål och lök i olivolja. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med oregano, salt och peppar. Tillsätt krossade tomater, vatten buljongtärning och flytande honung och låt allt stå och puttra några minuter. Finhacka en halv kruka oregano och riv en bit mozzarella i bitar. Servera pastan med salsicciasåsen och toppa med mozzarella och hackad oregano.

 

Lövbiff med bacon, haricot verts och balsamicosky

Det här var en rätt som verkligen uppskattades hemma hos oss, om man i vissa fall bortser från svampen, men den kan man ju utesluta. Jag tror definitivt att det här är något som vi kommer äta igen. Vi brukar inte köpa lövbiff, men det kan det ju bli ändring på. Det finns mycket man kan göra med lövbif och det här är ett bra alternativ.

 lovbiff-vinkocken-01 lovbiff-vinkocken-02  

Ingredienser: 
3 dl bulgur
1 buljongtärning
2½ msk socker
1 dl balsamvinäger
3½ dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk maizena
1 tsk vatten
125 g champinjoner
1 pkt bacon
1 silverlök
1 förp haricots verts
salt
svartpeppar
500 g lövbiff
olivolja

lovbiff-vinkocken-03

Tillagning:
Koka bulgur enligt förpackningen och lägg gärna i en buljongtärning. Smält socker i en kastrull och tillsätt balsamvinäger och låt det stå och puttra 1 minut. Häll i vatten och en buljongtärning. Låt såsen sjuda på svag medelvärme i 10 minuter. Red såsen med lite maizena utrört i vatten. Halvera champinjonerna, strimla bacon och silverlök och stek sedan bacon i stekpannan, tillsätt lök och svamp tillsammans med olivolja och stek 2-3 minuter. Lägg i de tinade haricotsvertsen och stek ytterligare en minut. Stek lövbiff på hög värme i lite olivolja, ca 30 sekunder per sida. Krydda med salt och peppar. Servera med bulgur, baconfräs och balsamicoskyn.