Fisk & Skaldjur

Fisk hela veckan

Nedan har vi valt ut sju favoritrecept på fiskrätter. Är du en riktig fiskälskare kan du laga en rätt per dag, annars sitter en eller två rätter i veckan fint. Recepten kommer att bytas ut allteftersom vi upptäcker nya maträtter som vi vill dela med oss av. Ännu fler recept på fiskrätter hittar du på Vinkockens blogg. 

Pilgrimsmusslor med kastanjechampinjoner, salladslök och brynt smör

Till mors dag börjar vi med pilgrimsmusslor, ett klokt val visade det, det var fantastiskt gott. Snabblagat, men alldeles utsökt. Något vi kommer göra flera gånger. Sonen som i affären sa ”jag vill bara ha en” frågade direkt efter att ha smakat ”finns en till” och maken sa att det var det absolut godaste jag lagat. 

 pilgrimsmusslor-vinkocken-01 pilgrimsmusslor-vinkocken-02

Ingredienser:
8 pilgrimsmusslor
ca 50 g smör
1-2 msk pressad citron
1 tsk soja
6-8 kastanjechampinjoner
1 knippe salladslök
salt
peppar
olivolja/smör att steka i

Tillagning:
Börja med att hacka svamp i mindre bitar och skär löken i mindre bitar. Bryn smöret, pressa i citron och häll i soja mot slutet. Häll av och ställ åt sidan. Stek svampen i lite olja, tillsätt löken mot slutet. Salta och peppra. Lägg på ett fat. Smält smör och blanda med o lite olivolja. Stek musslorna 1 minut per sida, salta och peppra och lägg på svampen. Häll smörskyn över pilgrimsmusslorna.

Lax- och räksoppa med parmesan

Lax- och räksoppa med parmesan och grönsaker, där jag använde räkskal för att göra basen till soppan. Smaken blev jättegod, och till och med sonen på åtta ville ha mer. Här har jag valt att lägga räkor och lax som tillbehör som man lägger i botten av tallriken och sedan slår över soppa. Likaså parmesanosten rivs på ovanpå så man kan välja själv hur mycket man vill ha. Här kan man också byta ut och använda sig av de sorters fisk och skaldjur som man själv vill, tycker om och har hemma. Om man vill är det också gott att servera soppan med en klick aioli.

 lax-raksoppa-vinkocken-01 lax-raksoppa-vinkocken-02 

Ingredienser:
soppbasen:
räkskal efter ½ kg räkor
1 lök
1 vitlöksklyfta
några kvistar timjan eller annan ört
2 msk tomatpuré
1 skvätt vitt vin
vatten = det ska totalt bli 5 dl fond

lax, fisk, räkor, kräftstjärtar efter eget val
grönsaker efter eget val
2-2½ dl grädde
salt
peppar
riven parmesan

lax-raksoppa-vinkocken-03 

Tillagning:
Börja med att steka räkskalen tillsammans med , krydda, lök och vitlök i en kastrull. Häll därefter på vin och vatten och låt allt stå och småputtra 20 minuter. Häll av skalen och mät upp att du får 5 dl, fyll på med vatten annars så det blir så mycket. Koka grönsaker som går att koka med i soppbasen, förbered fisk och skaldjur. Jag stekte min lax med citronpeppar och tärnade den sedan då den var färdig för att lägga i botten på varje tallrik. Ställ därefter fram med räkor till varje tallrik och fyll på soppan och avsluta med parmesan. Det här är en perfekt soppa att variera i oändlighet.

Torskfilé i ägg och persiljesås

Torsk med ägg- och persiljesås är något som både jag och maken ätit som barn, därför känns det extra roligt när alla barnen älskar det och vill ha både en andra och tredje påfyllning av maten.

 torsk-agg-persiljesas-vinkocken-01 torsk-agg-persiljesas-vinkocken-04  

Ingredienser:
1 kg potatis
4 ägg
600 g torskfilé
2 krm salt
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
½ dl crème fraiche
8 gr fiskbuljong
1½ krm vitpeppar
1 kruka persilja
4 tomater
½ gurka

torsk-agg-persiljesas-vinkocken-02 torsk-agg-persiljesas-vinkocken-03 

Tillagning:
Skala och koka potatis. Koka äggen i 7-8 minuter, skölj dem sedan i kallt vatten så att kokningen stannar av direkt. Skär fisken i portionsbitar och strö över salt. Smält smör i en vid panna och rör sedan ner mjölet och vispa till en slät redning. Vispa ner mjöl, lite i taget och vatten tillsammans med crème fraiche. Tillsätt buljong och vitpeppar och låt allt koka upp. Det bör vara ganska tjockt eftersom fisken sen släpper ifrån sig vätska. Lägg ner fisken och sänk värmen och låt allt sjuda 6-7 minuter eller tills fisken är klar. Skala äggen och grovhacka dem, hacka även persiljan och strö båda över fisken. Servera till potatis tillsammans med tomatklyftor och gurktärningar.

Lasagne med rökt lax

Den här lasagnen kommer definitivt att återkomma på menyn hemma hos, det känns som en lite lyxigare vardagsrätt, den är underbart god och verkligen ett bra alternativ till den klassiska lasagnen med köttfärs eller som vegetarisk variant.Godast var det dagen efter i matlådan när den fått dra ihop sig i smakerna. Så ett hett tips är egentligen att göra den dagen innan man ska äta den.  

lasagne-rokt-lax-vinkocken-01 lasagne-rokt-lax-vinkocken-02 

Ingredienser:
500 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
10 hackade soltorkade tomater
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
100 g färsk spenat
400 g kallrökt lax i skivor
400 g lasagneplattor
100 g riven ost

Tillagning:
Blanda krossade tomater, crème fraiche, mjölk, lök, vitlök och soltorkade tomater i en skål. Salta och peppra. Spara 2 dl sås till lasagnens översta lager. Varva sås, spenat och lax med pastaplattorna i tre eller fyra lager i en ugnsfast form. Tryck till de sista plattorna lite extra och toppa med den sparade såsen och riven ost. Grädda lasagnen i ugnen tills den bubblar i kanterna och fått fin färg, cirka 20 minuter.

Filodegsinbakad lax med timjan och fetaost

Jag köpte en stor bit lax och då det blev kvar efter att jag hade ugnsstekt den så passar jag på att göra laxrullar. Jag fyller rullarna med lax, fetaost och timjan och så rullar jag ihop dem med tunn filodeg. Filodeg är en mångsidig papperstunn deg gjord på vetemjöl, vatten, salt och små mängder matolja och köps oftast färdig då den är svår att få riktigt tunn och jämn .

filodegsbakad-lax-vinkocken-01 filodegsbakad-lax-vinkocken-02 

Ingredienser:
300 g ugnsstekt lax
1 pkt fetaost
1 knippe färsk timjan
1 dl creme fraiche
salt
peppar
filodeg

pensling:
1 ägg

Tillagning:
Jag delar lax och fetaost i mindre bitar och klipper timjan som jag sedan rör ihop med lite creme fraiche och kryddar med salt och peppar. Därefter tar jag ett blad filodeg, klickar på lite röra och viker ihop det som en kåldolme och lägger dem på en plåt med bakplåtspapper på. Ägget vispar jag och penslar på varje rulle. Sätt ugnen på 200 grader och låt dem stå i ca 10 minuter så de får en gyllenbrun färg. Vi åt dessa med wokade grönsaker och en sweet chilisås.

Tips, när man gör knyten kan man egentligen fylla dem med precis vad man tycker är bäst/godast. Variera kryddningen. Vill man ha en lite mer onyttig variant kan man även byta ut filodegen till smördeg. Filodeg torkar snabbt så jag brukar lägga en blöt kökshandduk över de tunna bladen för att hålla dem lite fuktade – inte allt för blöt för då fastnar handduken.

Enkel Paella med skaldjur

Alltid när jag åker till Spanien vill jag ha paella, nackdelen är dock att på de allra flesta ställen behöver man vara minst två personer som äter det. Det är inte alltid som någon mer i sällskapet vill äta det, så då passar jag på att göra det hemma, och då finns inget alternativ. När vi åt det hemma som barn, hade vi ofta grillad kyckling i saffransriset istället för skaldjur, vilket då är lite mer barnvänligt, men ändå lika gott.

paella-skaldjur-vinkocken-04 paella-skaldjur-vinkocken-01 

Ingredienser:
350 g skaldjursmix
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3 dl arborioris
½ g saffran
1 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
8-10 dl vatten
1½ msk skaldjursfond eller hummerfond
1 röd paprika
70 g färsk bladspenat
salt
peppar 

Tillagning:
Tina skaldjursmixen (i sin förpackning i kylskåp i tio timmar, låt den rinna av innan användning). Hacka lök och vitlök och fräs i oljan. Tillsätt ris, saffran och vin och låt det koka någon minut. Häll på vatten så det täcker precis över riset och rör ner fonden. Späd med vatten vartefter det kokar in. Koka sakta ca 20 minuter. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Tillsätt paprika, spenat och skaldjursmixen när det återstår någon minut av tillagningstiden. Servera med bröd och citronklyftor.

Fiskgratäng med kräftstjärtar och broccoli

Fiskgratäng kan verkligen göras enkelt. Här har jag tagit pangasiusfiléer och tinat, förvällt broccoli, kräftstjärtar och sedan avslutat med en fisksås från Blå bands och gratinerat med lite ost i ugnen. Totalt tar det cirka 30 minuter att tillaga, varav ca 20 minuter i ugnen. Under tiden kokar jag ris och dukar.

fiskgratang-vinkocken-01 fiskgratang-vinkocken-03  

Ingredienser:
600 g pangasiusfilé
1 brk kräftstjärtar
broccoli, mängd efter önskemål
1 påse fisksås (tillagas med vatten, mjölk och lite smör)
riven ost

fiskgratang-vinkocken-02

Tillagning:
Jag lägger först de tinade fiskfiléerna i en ugnsform, lägger på kräftstjärtar och broccoli. Därefter häller jag på fisksås och avslutar med lite riven ost. Formen ställer jag in i ugn på 200 grader och ställer tiden på ca 20 minuter. Se till att fisken är färdig genom att skära lite lätt i den. Under tiden passar jag på att koka ris och duka.